top of page

Da bismo vam približili informacije o tome kakva auto stakla se prodaju i ugrađuju na našem tržištu, bitno je da znate da postoje više proizvođača i distributera stakala koji proizvode i distribuiraju auto stakla.

 

Jedno od prvih pitanja naših klijenata je:

Kakva je razlika između ponuđenih auto stakala – kineskih i evropskih?

 

Da bismo uopšte mogli da objasnimo bitne razlike, važno je znati sledeće:

 

Na tržištu postoje tri vrste (porekla) stakala, odnosno proizvođača auto stakala:

- orginalna (OE),

- orginalna zamenska (OEM) i

- zamenska (ARG)

 

OE – Original Equipment

Orginalna stakla sadrže logo proizvođača stakla i logo marke vozila. Tako ih najbolje možete prepoznati.

Glavna karakteristika proizvodnje fabričkih auto stakala je ta da se ona izrađuju na osnovu preciznih podataka dobijenih od fabrika automobila koje su ugovorile posao sa proizvođačem auto stakala.

OE auto stakla isključivo mogu da se kupe kod ovlašćenih uvoznika (dilera) novih automobila i karakteriše ih veoma visoka cena u odnosu na druga, zamenska stakla.

Najpoznatiji proizvođači ovih stakala na svetu, a koji su prisutni na našem i evropskom tržištu su: AGC, Pilkington, Guardian, Saint-Gobain Sekurit, AGC, Glaverbel (Splintex), PPG i drugi.

 

OEM – Original Equipment Manufacturers

Orginalna zamenska stakla sadrže isključivo logo proizvođača stakla, ali se proizvode u istim fabrikama i sadrže identične tehničke karakteristike kao i orginalna stakla.

Jedina razlika između ovih i OE stakala je u procesu dobijanja specifikacija stakala od strane proizvođača vozila. Ove fabrike imaju izuzetno razvijenu kontrolu kvaliteta, tako da ih se smatra za visokokvalitetne proizvođače. Kao takva, i mogu da se nazovu originalna, ali zamenska auto stakla.

U odnosu na stakla sa logom proizvođača automobila (OE), njihova cena je mnogo prihvatljivija, a mogu da se kupe/ugrade u većini servisa koji se bave auto staklima.

Najpoznatiji proizvođači ovih stakala na evropskom tržištu su: Pilkington, Guardian, Saint-Gobain Sekurit, AGC, Shatterprufe, Soliver, itd.

 

ARG – Aftermarket Replacement Glass

Zamenska stakla se proizvode u specijalizovanim fabrikama koje imaju sve potrebne homologacije (ateste) i savremene tehničke i tehnološke mogućnosti proizvodnje auto stakala.

Dakle, funkcionalnost ovih proizvoda je ista kao i kod orginalnih (OE) ili orginalnih zamenskih auto stakala (OEM), ali se većinom ne proizvode u pogonima fabrika stakala za prvu (fabričku) ugradnju, odnosno orginalna stakla.

Osnovna razlika između ovih stakala i tzv. originalnih stakala je u tome što se ona ne dolaze iz fabrika koje rade tzv. prvu (fabričku) ugradnju, već ih isključivo proizvode u specijalizovanim fabrikama na osnovu specifikacija i modela postojećih uzoraka.

Cena ovih stakala je veoma pristupačna i prilagođena je uslovima na našem tržištu.

Najveći proizvođači zamenskih auto stakala koji su prisutni u Srbiji su: XYG, Fuyao, Nord Glass, Olimpia, Benson, Starglass i mnogi drugi.

 

 

Razlike između OE/OEM auto stakala u odnosu na AGR

 

Razlike između tzv. originalnih i zamenskih stakala u osnovi su u pogledu: bezbednosti, cene, podobnosti i performansi.

 

Bezbednost

Kada govorimo o najbitnijoj karakteristici rezervnog dela (auto stakla) – bezbednosti (sigurnosti), kažemo da su sva stakla koja se mogu naći kod nas apsolutno ispunjavaju ovaj kriterijum; sva stakla imaju žig da su prošla sva ispitivanja sigurnosti kod renomiranih evropskih institucija koje se bave homologacijom (izdavanjima uverenja i potvrda). Dakle, za koji god brend se odlučite, jasno je da su sva stakla ispitana i bezbedna.

 

Cena

Svakako da je cena nešto što je osnovna razlika između “porekla” auto stakala. Postoje brojni razlozi: značajno niži troškovi proizvodnje, izostanak nekih dodataka na staklu (guma, odbijača, nosača i sl.), osnovna kontrola kvaliteta, bolja logistika. Važno je napomenuti da niža cena ne mora da znači i niži stepen sigurnosti jer je bezbednost osnovni preduslov za dobijanje neophodnih sertifikata od strane nadležnih agencija.

 

Podobnost

Valjanost (podesnost) ugradnje je nešto što mi, kao serviseri, možemo da definišemo i kažemo da li je jedno staklo bolje od onog drugog. Prilikom montaže auto stakla, ovde se najviše uočava razlika između dva proizvođača. Nama je bitno da svoj posao možemo da uradimo što brže i efikasnije, ali ne na uštrb kvaliteta posla; stoga je, što se tiče našeg rada, najbolje da klijent izabere originalno zamensko staklo. Razumejući stanje i potrebe našeg tržišta, kada se klijent eventualno odluči za zamensko staklo, mi preduzimamo sve mere da se servis izvrši na standardan način. To, ponekad, iziskuje više vremena pri ugradnji ali rezultat na kraju ostaje isti – klijent dobija optimalan odnos cene proizvoda i uloženog rada.

 

Performanse

Četvrta razlika između dva tipa stakala ogleda se u njihovim performansama. Ukoliko vaše vozilo ima fabrički ugrađeno solarno staklo (“solar coated”), mi vam možemo da ponudimo OEM zamensko staklo istih karakteristika; međutim, u najvećem broju slučajeva, i ovo staklo je preskupo za naše prilike. Dešava se da cena takvog stakla bude i nekoliko stotina evra, da klijent nije osigurao auto stakla na vozilu i da mora da izdvoji značajnu sumu novca za servis. Potpuno razumemo naše klijente kada se nađu u ovakvoj delikatnoj situaciji i mi im (ukoliko je to moguće) predlažemo jeftinije rešenje: ugradnja zamenskog stakla, bez tzv. dodatnih performansi, u ovom slučaju umesto solarnog, možemo da ugradimo tzv. obično, odnosno tonirano staklo.

 

Sva stakla iz naše ponude su visokog kvaliteta, a na vama je da izaberete željeni brend za svoje vozilo.

 

Ipak, jedna od najvažnijih stavki koje se tiču ugradnje auto stakala jeste – usluga servisa. Bez obzira za koje staklo (po ceni, kvalitetu, proizvođaču, poreklu...) se naš klijent odluči, bez adekvatnog i standardizovanog servisa i korišćenja najkvalitetnijih alata i opreme, kao i lepkova i drugih hemikalija, nema ni dobro urađenog posla.

 

Naše višegodišnje iskustvo u sticanju znanja, sertifikati o položenim obukama u servisu, odlično poznavanje modela i karakteristika auto stakala, odlične odnose sa najjačim distributerima auto stakala i opreme, garantuju da ćemo prema svakom poslu i izazovu koji isti donosi, pristupiti maksimalno profesionalno i u skladu sa situacijom i mogućnostima, tj. potrebama naših klijenata.

Oznaka za originalno (OE) auto staklo
Oznaka za originalno (OE) auto staklo
Oznaka za originalno zamensko (OEM) auto staklo
Oznaka za zamensko (AGR) auto staklo
Oznaka za originalno (OE) auto staklo
Oznaka za originalno zamensko (OEM) auto staklo
Oznaka za zamensko (AGR) auto staklo
bottom of page